რა საკვები უნდა ჩავრთოთ მენიუში რეგულარულად, რომ სიმსივნური დაავადებების რისკი შევამციროთ.ონკოლოგიური დაავადებების განვითარების ზუსტი მიზეზი თანამედროვე მედიცინისთვის უცნობია. ექიმები მხოლოდ რამდენიმე ფაქტორს გამოყოფენ, რომლებმა შეიძლება სიმსივნის გაჩენას ხელი შეუწყონ. მათ შორის არის გარემო და ეკოლოგია, ცხოვრების არაჯანსაღი წესი და არაჯანსაღი კვება. გთავაზობთ რამდენიმე პროდუქტს, რომელთა მიღებამ შესაძლოა ბევრ უსიამოვნებას აგარიდოთ.
ბროკოლი დიდი რაოდენობით ანტიოქსიდანტებს შეიცავს, რომლებიც დადებით ზემოქმედებას ახდენენ ორგანიზმზე, მათ შორის სიმსივნით დაავადების რისკს ამცირებენ.ეს ბოსტნეული მდიდარია სულფოროფანით – ნივთიერებით, რომელიც ადამიანის იმუნურ სისტემას აძლიერებს და მინიმუმამდე დაჰყავს სიმსივნის ჩამოყალიბების რისკი. დიეტოლოგები გვირჩევენ ბროკოლი კვირაში ერთხელ მაინც მივირთვათ. ასეთივე სასარგელო თვისებები აქვს ბრიუსელის კომბოსტოს, ამიტომაც ეს ბოსტნეული შეგიძლიათ მენიუში მონაცვლეობით შეიტანოთ.
მოცვი
მოცვი ანტოციანინის წყაროა. ეს კი ძლიერი ანტიოსიდანტია, რომელიც თავისუფალ რადიკალებს “ბოჭავს“ და სიმსივნეს განვითარების საშუალებას არ აძლევს. გარდა ამისა, ის ელაგის მჟავას შეიცავს, რომელიც არა მხოლოდ ორგანიზმს აახალგაზრდავებს, არამედ სიმსივნურ უჯრედებსაც ბლოკავს. გარდა ამისა, ონკოლოგიური დაავადებების პროფილაქტიკისთვის სასარგებლოა ჟოლო და მაყვალი, თუმცა ამ სიაში მოცვი ყველაზე ეფექტურია, თანაც მხედველობისთვისაც სასარგებლოა.
პომიდორი
ლიკოპინს, რომელსაც პომიდორი შეიცავს და რომელიც ამ ბოსტნეულს წითელ ფერს აძლევს, შეუძლია თავისუფალი რადიკალები გაანადგუროს და ეფექტურად ებრძოლოს სიმსივნურ უჯრედებს. განსაკუთრებით ბევრია ეს ნივთიერება პომიდორ ჩერიში. ლიკოპინის უკეთ ასათვისებლად პომიდორს ზეითუნის ზეთი უნდა მოასხათ: ცხიმი ანიოქსიდანტის მოქმედებას აძლიერებს.
გლუტატიონის მაღალი შემცველობის გამო ავოკადო ცნობილია როგორც ძალიან ეფექტური ანტიოქსიდანტი. ეს ნივთიერება ორგანიზმს თავისუფალი რადიკალებისგან იცავს და სიმსივნის გაჩენას ხელს უშლის. გარდა იმისა, რომ სასარგებლოა, ავოკადოსგან უამრავი გემრიელი კერძის გაკეთება შეიძლება.
ციტრუსები
ციტრუსებში ბევრი სასარგებლო ნივთიერებაა. ფორთოხალი და ლიმონი იმუნიტეტს ასტიმულირებს და სიმსივნური უჯრედების განადგურებას უწყობს ხელს. გრეიფრუტს კი ორგანიზმიდან კანცეროგენები გამოყავს და ამით ბევრად ამცირებს ონკოლოგიური დაავადებების გაჩენის რისკს.
მწვანე ჩაი
მწვანე ჩაის დადებითი თვისებები დიდხანს შეიძლება ჩამოვთვალოთ. ის ნერვულ სისტემას ამშვიდებს, ორგანიზმს წმენდს და ონკოლოგიური დაავადებების განვითარებასაც უშლის ხელს. მწვანე ჩაი კიბოს უჯრედებს გამრავლებაში უშლის ხელს. ექიმები გვირჩევენ დღეში ერთხელ მაინც დავლიოთ მწვანე ჩაი.
კაკლის სასარგებლო თვისებებზე ბევრს არ საუბრობენ, არადა ის იმუნური უჯრედების აქტიურობას ზრდის. ექიმები თვლიან, რომ კაკალი ადრეულ სტადიაზე კიბოსთან ბრძოლასაც კი უწყობს ხელს, რადგან კიბოს უჯრედების გამრავლებას აფერხებს.
ჯანჯაფილი
ჯანჯაფილის ფესვი ძლიერი ანტიოქსიდანტია და ანტიკანცეროგენული თვისებებით გამოირჩევა. ის იმუნიტეტს აძლიერებს, სიმსივნურ უჯრედებს ბლოკავს და ორგანიზმში ახალწარმონაქმნების ზრდას აჩერებს. ჯანჯაფილი შეგიძლიათ არა მხოლოდ საკვებში არამედ ჩაიშიც ჩაიმატოთ. ეს სასმელს პიკანტურ გემოს მისცემს და ორგანიზმს გააჯანსაღებს.
ყურძენი
ყურძენი რესვერატროლს შეიცავს. ეს არის მცენარეული ჰორმონი, რომელიც კიბოს უჯრედებს კლავს. ეს ნივთიერება სიმსივნით უკვე დაავადებულ ორგანიზმსაც წაადგება, რომ აღარაფერი ვთქვათ სიმსივნის პროფილაქტიკაზე.
ნიორი
ყველასათვის ცნობილია, რომ ნიორი ვირუსებთან საბრძოლველად ეფექტურია. თუმცა როგორც ირკვევა მას არა მხოლოდ გაციების, არამედ ონკოლოგიის პრევენციაც შეუძლია. ნიორი ფიტოცინციდებს შეიცავს, რომლებიც სიმსივნურ უჯრედებს გამრავლებაში ხელს უშლის. ერთი კბილი ნიორი დღეში და თქვენი ორგანიზმი დაცულია. ამასთან, ნიორი აუცილებლად ნედლი სახით უნდა მიირთვათ. ტემპერატურული დამუშავებისას სასარგებლო ნივთიერებები არ ნარჩუნდება.