მეცნიერებმა შეისწავლეს სხვადასხვა ქვეყნის ხანდაზმული ადამიანების რაციონი და დაამტკიცეს, რომ მათ რაციონს პირდაპირი კავშირი აქვს სიცოცხლის ხანგრძლივობასთან. პირველ რიგში საქმე ეხება იმ პროდუქტებს, რომლებიც ანტიოქსიდანტებს შეიცავენ. ეს არის ნივთიერება, რომელიც თავისუფალი რადიკალებს ებრძვის, რომლებიც დნმ–ს ანგრევენ და უჯრედების ნელ კვდომას იწვევენ.
1. ფინიკი
შემთხვევითი არ არის, რომ ფინიკს „სიცოცხლის კენკრას„ უწოდებენ. ფინიკი 23 ამინომჟავას შეიცავს, მათ შორის ტრიპტოფანს დიდი ოდენობით. ეს ამინომჟავა პასუხისმგებელია ჩვენს განწყობაზე და ფსიქიკის სტაბილიზატორია. გლიუტამინის მჟავა, რომელსაც ფინიკი შეიცავს კუჭნაწლავის ტრაქტის მუშაობას აუმჯობესებს. ნიკოტინის მჟავა კი დაზიანებულ უჯრედებს აღადგენს.
2. ქაცვი
ქაცვი შეიცავს დიდი რაოდენობით რეტინოლს (A ვიტამინს). ის ჟანგვა–აღდგენითი პროცესების კატალიზატორია, რომლებიც კანის და თვალების ჯანმრთელობისთვის აუცილებელია.
3. მწვანე ჩაი
ანტიოქსიდანტების რაოდენობით ერთ–ერთი ლიდერი მწვანე ჩაია. ის მსუბუქი შარდმდენი და ნივთიერებათა ცვლის კატალიზატორია. აუცილებელია ის ყოველდღე დალიოთ.
4. რძემჟავა პროდუქტები
ხაჭო, იოგურთი, კეფირი, კუმისი… ნატურალური რძემაჟავა პროდუქტები სასარგებლო ამინომჟავებს, ვიტამინებს, კალციუმს, ფტორს, სპილენძს და სელენს შეიცავენ.
5. მოცვი
ეს კენკრა სავსეა მიკროელემენტებით, რომელთა შორის განსაკუთრებული უდგილი უკავია მარგანეცს. ის ჰიალურონის მჟავის ფორმირებაში მონაწილეობს, ასევე აუცილებელია ჰორმონების და სისხლის უჯრედების სინთეზისთვის. მოცვი კიდევ ერთი სასარგებლო ელემენტს – ანტოციანს შეიცავს, რომელიც სიმსივნის საწინააღმდეგო აქტივობით გამოირჩევა.
6. პომიდორი
პომიდვრის მთავარი ღირსება ანტიოქსიდანტი ლიკოპინია. ის სიმსივნური და გულ სისლძარღვთა დაავადებებისგან გვიცავს, ასტიმულირებს სასქესო და ნერვული სისტემების მუშაობას.