იცით თუ არა რომ არსებობენ ბუნებრივი ანტისეპტიკები? ეს არის კვების პროდუქტები, რომლებიც გლიკოზიდებს, ტანინებს ან ფიტონჯიდებს შეიცავენ. მათი დახმარებით პროდუქტები ბაქტერიოსტატიკურ მოქმედებას იძენენ და მიკროორგანიზმების ზრდას აფერხებენ.
რუკოლა
რუკოლა ჩვენს ქვეყანაში დიდი ხანი არ არის რაც ცნობილია, თუმცა უკვე პოპულარული გახდა. ის წელიწადის ნებისმიერ დროს იყიდება. ოდნავ მწარე გემოს ბალახი ფიტონციდებს, გლიკოზიდებს და ეთერზეთებს შეიცავს, რომლებიც ორგანიზმს ბაქტერიებთან და ვირუსებთან ბრძოლაში ეხმარება. რუკოლათი შეიძლება სხვადასხვა სალათი მოამზადოთ. რუკოლას სალათი სხვადასხვა კერძებს უხდება, მათ შორის ხორცის და თევზის კერძებს.
ანანასი
ეს ეგზოტიკური ხილი გარდა ვიტამინებისა შემკვრელ ნივთიერებებს შეიცავს, რომლებიც ორგანიზმს მიკროორგანიზმებთან გამკლავებაში ეხმარება. გარდა ამისა, ანანასი შეიცავს ფერმენტ ბრომელაინს, რომელიც ცილების გადამუშავებას უწყობს ხელს. კარგი იქნება, თუ ანანასს თქვენს რაციონში ხანდახან მაინც ჩართავთ. ის შეგიძლიათ პირდაპირ მიირთვათ, ან სალათებში გამოიყენოთ. თუმცა, ფრთხილად იყავით, რადგან ანანასმა შეიძლება ანტიბიოტიკების მოქმედება გააძლიეროს.
დარიჩინი
დარიჩინი არა მხოლოდ კერძებს გემოს და სურნელს აძლევს, არამედ ანთებისსაწინააღმდეგო და ანტიბაქტერიული მოქმედებაც აქვს. ეს კი ეთერზეთის – ევგენოლის ხარჯზე ხდება. როგორც წესი, დარიჩინს ცომეულში ხმარობენ, ან ყავას ამატებენ. მთავარია ნამდვილი დარიჩინი სუროგატში არ აგერიოთ.მსოფლიოში ორი სახის დარიჩინი არსებობს – ცეილონური და კასია. ცეილონურ დარიჩინს სასარგებლო თვისებები აქვს და ძვირიც ღირს. კასიას კი, რომელსაც მაღაზიაში ხშირად როგორც დარიჩინს ისე ყიდიან, არათუ ანტიბაქტერიული თვისებები არ აქვს, არამედ საკმაოდ ტოქსიკურიც არის და სხვადასხვა დაავადებებს იწვევს.
ლიმონი
გაციებისას ციტრუსები, განსაკუთრებით ლიმონი ხშირად პირველ რიგში გვახსენდება. ეს ტყუილად არ ხდება. ლიმონის კანი ფიტონციდებს შეიცავს, რის გამოც ის თავისი ანტისეპტიკური მოქმედებით გამოირჩევა: ანადგურებს მიკრობებს და ანთებისსაწინააღმდეგო მოქმედება გააჩნია. გარდა ამისა, ლიმონი ვიტამინების ნამდვილი საბადოა (С, А B1, B2, D, P). გაითვალისწინეთ, რომ ლიმონი ადუღებულ წყალში სასარგებლო თვისებებს კარგავს. ამიტომ ნუ ჩააგდებთ ახლად წამოდუღებულ წყალში. დაელოდეთ სანამ ოდნავ გაგრილდება.
ხახვი
ხახვი სერიოზულ კონკურენციას უწევს ნიორს, როცა საქმე ვირუსებისგან და ბაქტერიებისგან დაცვას ეხება. ის შეიცავს ბუნებრივ ანტისეპტიკებს – ფიტონციტებს. მკვეთრი გემოს მქონე ბოსტნეული პათოგენურ მიკროორგანიზმებს კლავს, იმუნიტეტს ამაღლებს და სისხლის გაწმენდას უწყობს ხელს. საკვებში ხახის გამოყენება არა მხოლოდ გემოს აძლევს მას, არამედ ორგანიზმს ვირუსებთან და მიკრობებთან, მათ შორის სტეპტოკოკებთან ბრძოლაში ეხმარება.